Loftet i Sunne nominerad till årets bygge 2020 – Vinterbonad berättarkonst i sagornas land

Loftet förenar modern arkitektur och byggteknik med anrik kultur. Den nya konstruktionen ligger helt fristående inne i den befintliga byggnaden från 1937.

Typ: Ny teaterscen
År: 2017-
Status: Pågår
Ort:  Sunne
Beställare: Västanå teater
Arkitekt: Ola Hellekant Nilsson, Petter Kärnekull och David Lookofsky
Illustratör: David Lookofsky

Intill sjön Fryken och Rottneros park strax söder om Sunne, ligger en av Sveriges största sommarteatrar – Berättarladan. Södra delen av ladan är ombyggd till teaterscen och fungerar under sommaren som hemmascen för Västanå teater.

I början av 2017 påbörjade vi ett projekt tillsammans med Västanå teater som tog utgångspunkt i behovet av en ny teaterscen med året runt standard. Den norra delen av ladan som stod tom kompletteras med en ny scen och i samband med ombyggnationen kom ladan att tillgängliggöras med hjälp av en ny hiss och trappa.

Projektet fokuserar på en helhetsutformning som på ett fint sätt möter den karaktärsfulla ladugårdsbyggnaden och skapar en modern teaterbyggnad.

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den lyfter fram exempel på de bäst genomförda projekten som branschen presterar. Byggindustrin är Sveriges ledande branschtidning för samhällsbyggnadssektorn och står bakom nomineringen av årets bygge.

VI HAR INGENTING ATT BERÄTTA, ENDAST DET SOM ÄR GAMMALT OCH NÄSTAN GLÖMT

citat på Berättarladans fasad